Logo

Vakantietijd (meditatie)

Vakantietijd, een tijd waarin veel mensen eropuit trekken. Even al het oude en vertrouwde achter je laten en tot rust komen in een heel nieuwe omgeving. Heerlijk een verre reis of gewoon wat dichter bij huis, een verre reis naar Thailand of de camping in Frankrijk of een Waddeneiland, een bootreis over een Duitse rivier. Nieuwe mensen, nieuwe indrukken. Op reis gaan, je paspoort pakken en de grens over gaan naar een andere wereld.

Het leren kennen van een andere cultuur, het ontmoeten van nieuwe mensen verandert vaak je blik op je eigen omgeving en je eigen leven. Reizigers die thuis komen, zitten vaak vol verhalen en kinderen lijken in de zomer wel drie keer zo hard te groeien.
Maar het heeft ook iets spannends. De eerste ontmoeting met mensen die je niet kent, van wie je de taal niet spreekt en van wie je de gebruiken niet kent. Je moet daarvoor je eigen comfort wat achter je laten, het comfort van je eigen groep, je eigen gebruiken en je eigen taal. Je moet de grens over!

In het Bijbelboek Handelingen lezen we hoe de leerlingen van Jezus ook de grens over worden gestuurd, de wijde wereld in. Daar wordt een begin mee gemaakt bij Pinksteren. De Geest spoort hen aan om overal het goede nieuws van de levende Jezus en de liefde van God te vertellen. Maar als je het boek Handelingen leest, zie je ook dat de leerlingen het niet altijd makkelijk vonden om hun eigen groep achter te laten en ook de mensen buiten hun eigen volk te vertellen van het goede nieuws. God trekt ze steeds weer over de streep en zorgt er zo voor dat zowel de joden en heidenen het goede nieuws te horen krijgen.

Ook als je niet op vakantie gaat, zijn er om je heen genoeg grenzen die je over kunt gaan. Onze stad is verdeeld langs de lijnen van arm en rijk en ook mensen met verschillende religies of politieke overtuigingen komen steeds meer tegenover elkaar te staan. De Geest van God helpt ons om die grenzen over te gaan, om contact te zoeken met de mensen die juist zo anders zijn dan jij. Dat is spannend, maar ook verrijkend. Kun je niet op vakantie dit jaar? Zoek dan in de zomer contact met iemand die naar een andere kerk of naar een moskee gaat, veel meer of juist veel minder geld verdient dan jij, op een heel andere partij stemt of van een totaal andere generatie is. De Geest van God bindt mensen samen!

Bettelies Westerbeek